Face girl rosacea

Rosacea Behandeling

Effectieve benaderingen voor een duidelijkere huid

Rosacea is een veel voorkomende maar vaak verkeerd begrepen huidaandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het manifesteert zich als roodheid, zichtbare bloedvaten en kleine, rode, met pus gevulde bultjes op het gezicht. Hoewel de exacte oorzaak van rosacea onbekend blijft, zijn experts van mening dat een combinatie van genetische en omgevingsfactoren een belangrijke rol kan spelen bij de ontwikkeling ervan. Naast de fysieke symptomen kan rosacea ook een grote invloed hebben op het zelfrespect en het emotionele welzijn van een individu.

Redness relief

Het diagnosticeren van rosacea kan een uitdaging zijn, aangezien de aandoening overeenkomsten vertoont met andere huidaandoeningen zoals acne, eczeem en huidallergieën. Het is essentieel voor degenen die getroffen zijn door rosacea om een dermatoloog te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een persoonlijk behandelplan. Behandelingsopties voor rosacea variëren van patiënt tot patiënt, en kunnen voorgeschreven medicijnen, laser-en lichttherapieën omvatten, evenals huidverzorging en cosmetische strategieën om de symptomen te beheersen.

Belangrijkste afhaalmaaltijden

 • Rosacea is een veel voorkomende huidaandoening die roodheid in het gezicht en zichtbare bloedvaten veroorzaakt
 • Een nauwkeurige diagnose van een dermatoloog is essentieel voor een gepersonaliseerd behandelplan
 • Behandelingsopties kunnen voorgeschreven medicijnen, laser-en lichttherapieën en aanpassingen van de huidverzorging omvatten

Rosacea begrijpen

Definitie en symptomen

Rosacea Is een veel voorkomende, chronische huidaandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het presenteert zich meestal als roodheid, blozen en zichtbare bloedvaten op het centrale gezicht, met name de wangen, neus, kin en voorhoofd. Symptomen Kan ook omvatten:

 • Brandende of stekende sensaties
 • Gezwollen, pijnlijke of gevoelige huid
 • Kleine, rode bultjes of met pus gevulde puistjes (papels en puisten)
 • Ruwe of hobbelige huidtextuur
 • Vergrote, verdikte huid (vooral rond de neus)
 • Oogproblemen, zoals droogheid, irritatie en rode, gezwollen oogleden

Oorzaken en triggers

De exacte oorzaak van rosacea blijft onbekend, maar deskundigen denken dat het verband kan houden met een Combinatie van genetische, milieu-en leefstijlfactoren . Er zijn aanwijzingen voor een verband tussen rosacea en verstoringen in het immuunsysteem of het vaatstelsel van het lichaam.

Enkele veel voorkomende Triggers Voor rosacea flare-ups zijn onder andere:

Triggers Voorbeeld
Temperatuur Warm of koud weer, wind, blootstelling aan de zon
Emoties Stress, angst, woede, schaamte
Voedingsmiddelen en dranken Pittige voedingsmiddelen, warme dranken, alcohol, vooral rode wijn
Activiteiten Zinnige oefening, warme baden, sauna's
Cosmetica Irriterende huidverzorgingsproducten, make-up

Hoewel deze triggers van persoon tot persoon verschillen, is het begrijpen en vermijden van persoonlijke triggers essentieel om de symptomen van rosacea effectief te beheersen. Regelmatige bezoeken aan een dermatoloog en het ontwikkelen van een huidverzorgingsroutine die is afgestemd op de rosacea van het individu, zullen ook helpen de gezondheid van de aangetaste huid te behouden.

Diagnose

Medische evaluatie

Tijdens een Medische evaluatie Voor rosacea zal een dermatoloog de huid van de patiënt zorgvuldig onderzoeken om de aanwezigheid van veel voorkomende symptomen zoals roodheid, zichtbare bloedvaten en bultjes te bepalen. Ze kunnen de patiënt vragen naar hun medische geschiedenis, eventuele triggers die ze hebben opgemerkt en hoe lang de symptomen zijn blijven bestaan.

Er zijn vier hoofdsubtypen van rosacea, elk met onderscheidende kenmerken:

 1. Erythematotelangiectatische rosacea (ETR): roodheid, zichtbare bloedvaten en blozen.
 2. Papulopustulaire rosacea: roodheid, zwelling en acne-achtige puistjes.
 3. Fymatoze rosacea: huidverdikking en hobbelige textuur, vaak te zien op de neus (rhinophyma).
 4. Oculaire rosacea: beïnvloedt de ogen en veroorzaakt roodheid, irritatie en gezwollen oogleden.

De dermatoloog zal het rosacea-subtype van de patiënt classificeren om de meest effectieve behandelingsopties te helpen bepalen.

Differentiële Diagnose

Een grondige Differentiële diagnose Is essentieel om andere huidaandoeningen of ziekten die op rosacea kunnen lijken uit te sluiten. In sommige gevallen kan een persoon meer dan één huidaandoening tegelijk hebben. Voorwaarden die kunnen worden verward met rosacea zijn onder meer:

 • Acne: Vaak gekenmerkt door mee-eters, whiteheads en met pus gevulde puistjes.
 • Seborrheic dermatitis: een uitslag met rode, schilferige plekken die meestal rond de neus en wenkbrauwen worden gezien.
 • Lupus: een auto-immuunziekte die een vlindervormige uitslag op het gezicht kan veroorzaken.
 • Contactdermatitis: huidirritatie als gevolg van een reactie op een allergeen of irriterend middel.
 • Keratosis pilaris: Kleine, ruwe bultjes op de huid, meestal te zien op de bovenarmen of dijen.

De dermatoloog kan aanvullende tests uitvoeren, waaronder huidbiopten of bloedonderzoeken, om de rosacea-diagnose te helpen bevestigen en andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten. Zodra de juiste diagnose is gesteld, kunnen passende behandelingsopties worden aanbevolen om rosacea effectief te behandelen.

Overzicht van de behandeling

Wijziging van levensstijl

Door bepaalde veranderingen in levensstijl aan te brengen, kunnen de symptomen van rosacea worden verlicht. Deze wijzigingen zijn essentieel om te overwegen, aangezien ze een belangrijke rol spelen bij het beheersen van de aandoening. Hier zijn een paar veranderingen die gunstig kunnen zijn:

 • Zachte huidverzorging : Gebruik milde, geurvrije reinigingsmiddelen en vermijd het gebruik van schurende producten. Vergeet niet om de huid te hydrateren en te beschermen tegen blootstelling aan de zon met een SPF van ten minste 30.
 • Vermijd triggers : Veel voorkomende triggers zijn alcohol, gekruid voedsel, warme dranken en extreme temperatuurveranderingen. Identificeer persoonlijke triggers en probeer hun impact te minimaliseren.
 • Beheer stress : Neem deel aan stressverminderende activiteiten, zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.

Medicatie Opties

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar voor de behandeling van rosacea, afhankelijk van het type en de ernst van de symptomen. Een zorgverlener kan een of een combinatie van de volgende medicatieopties aanbevelen:

 1. Actuele behandelingen : Deze omvatten:
  • Metronidazol : Een antimicrobiële gel aangebracht één of twee keer per dag
  • Azelaïnezuur : Vermindert ontstekingen en wordt tweemaal daags aangebracht
  • Brimonidine : Vernauwende bloedvaten en vermindering van roodheid, eenmaal per dag aangebracht
 2. Orale antibiotica : Tetracycline, doxycycline en minocycline zijn enkele veel voorkomende orale antibiotica die worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen.
 3. Orale acne drug : Isotretinoïne wordt soms voorgeschreven voor ernstige gevallen van rosacea die niet reageren op andere behandelingen.

Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat u een nieuw medicijn start of het bestaande behandelplan wijzigt.

Receptherapieën

Actuele behandelingen

Er zijn verschillende Actuele behandelingen Beschikbaar voor rosacea. De meest voorgeschreven opties zijn Metronidazol , Azelaïnezuur , En Ivermectine . Deze medicijnen helpen ontstekingen en roodheid geassocieerd met rosacea te verminderen.

 1. Metronidazol : Dit is een veel gebruikt antibioticum dat effectief is bij de behandeling van rosacea-symptomen. Het kan dagelijks worden toegepast op de getroffen gebieden van de huid.
 2. Azelaïnezuur : Azelaïnezuur wordt vaak gebruikt voor de behandeling van milde tot matige rosacea en is een van nature voorkomende stof die roodheid en ontsteking vermindert.
 3. Ivermectine : Dit medicijn wordt vaak gebruikt om parasitaire infecties te behandelen. In het geval van rosacea is het effectief bij het verminderen van ontstekingen en roodheid door zich te richten op de mijten die verantwoordelijk zijn voor de aandoening.

Orale antibiotica

Voor matige tot ernstige gevallen van rosacea kunnen artsen voorschrijven Orale antibiotica . Deze medicijnen verminderen ontstekingen en roodheid en richten zich ook op de onderliggende oorzaken van rosacea. De meest voorgeschreven opties omvatten:

 • Tetracycline : Tetracycline, een algemeen voorgeschreven oraal antibioticum voor rosacea, is effectief bij het behandelen van symptomen en het voorkomen van opflakkeringen.
 • Doxycycline : Net als bij tetracycline is doxycycline een oraal antibioticum dat zich richt op ontstekingen. Het wordt vaak voorgeschreven in een lage dosis vorm voor langdurige behandeling van rosacea.
 • Minocycline : Dit medicijn wordt meestal voorgeschreven voor ernstige of behandelingsresistente gevallen van rosacea. Minocycline staat bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen.

Opties voor isotretinoïne

Voor patiënten met ernstige of behandelingsresistente rosacea, Isotretinoïne Kan worden voorgeschreven. Ook bekend als Accutane, isotretinoïne is een krachtig medicijn dat zich richt op de grondoorzaken van rosacea, waaronder olieproductie en ontsteking. Deze behandelingsoptie heeft echter mogelijke bijwerkingen en is mogelijk niet voor iedereen geschikt. Enkele voorzorgsmaatregelen om te overwegen zijn:

 • Zwangerschap : Van isotretinoïne is bekend dat het ernstige geboorteafwijkingen veroorzaakt, dus het mag niet worden ingenomen door vrouwen die zwanger zijn of van plan zijn zwanger te worden.
 • Leverfunctie : Regelmatige bloedtesten kunnen nodig zijn om de leverfunctie te controleren tijdens het gebruik van isotretinoïne.
 • Depressie : Sommige patiënten hebben stemmingswisselingen ervaren, waaronder depressie, tijdens het gebruik van isotretinoïne. Het is cruciaal om eventuele stemmingswisselingen aan de arts te controleren en te melden.

Bij het overwegen van recepttherapieën voor rosacea is het essentieel om een zorgverlener te raadplegen om de meest geschikte behandelingsoptie te bepalen.

Laser-en lichttherapie

Laser-en lichttherapie Zijn bewezen effectieve behandelingen voor Rosacea . Deze behandelingen zijn specifiek gericht op de roodheid, zichtbare bloedvaten en ontstekingen die verband houden met de aandoening. Om deze therapieën beter te begrijpen, laten we eens kijken naar de verschillende soorten die beschikbaar zijn en wat u kunt verwachten tijdens een behandelingssessie.

 1. Vasculaire lasers: Vasculaire lasers, zoals de Gepulseerde kleurstoflaser (PDL) , Zendt een geconcentreerde lichtstraal uit die zich richt op zichtbare bloedvaten en deze verwijdert. De warmte die door de laser wordt gegenereerd, stort uiteindelijk de beoogde vaten in, waardoor hun uiterlijk op de huid wordt verminderd. PDL heeft een laag risico op bijwerkingen, maar sommige patiënten kunnen tijdelijke blauwe plekken of zwelling ervaren op de behandelplaats.

 2. Intens gepulseerd licht (IPL): IPL-therapie maakt gebruik van een breed-spectrum licht om verschillende huidproblemen te behandelen, waaronder rosacea. De lichtpulsen dringen de huid binnen om de bloedvaten te vernauwen, waardoor roodheid en blozen worden verminderd. IPL-behandelingen vereisen over het algemeen meerdere sessies voor de beste resultaten. Bijwerkingen zijn minimaal en kunnen tijdelijke roodheid of zwelling omvatten.

Type behandeling Doel Aantal sessies Bijwerkingen
Vasculaire Lasers Zichtbare bloedvaten 1-3 Tijdelijke blauwe plekken, zwelling
Intens gepulseerd licht (IPL) Roodheid, doorspoelen 3-5 Tijdelijke roodheid, zwelling

Het is belangrijk op te merken dat hoewel laser-en lichttherapieën een aanzienlijke verlichting kunnen bieden voor rosacea-symptomen, ze geen remedie zijn voor de aandoening. Patiënten moeten regelmatige huidverzorgingsroutines handhaven, bekende triggers vermijden en een dermatoloog raadplegen om hun rosacea effectief te behandelen.

Opkomende behandelingen

Onderzoek vordert

Onderzoekers zijn continu aan het verkennen Nieuwe behandelingen Om de symptomen van rosacea aan te pakken. Enkele van deze opkomende behandelingen zijn:

 • Topische agentia: Wetenschappers ontwikkelen crèmes en gels die kunnen helpen bij de ontsteking en roodheid die gepaard gaan met rosacea. Nieuwere formuleringen van ivermectine, azelaïnezuur en polyfenolen hebben veelbelovende resultaten opgeleverd in vroege klinische onderzoeken.

 • Lasertherapieën: Geavanceerde lasertechnologieën, zoals gepulseerde kleurstoflasers (PDL) en intens gepulseerd licht (IPL), worden bestudeerd op hun potentiële effectiviteit bij het verminderen van roodheid en zichtbare bloedvaten.

 • Orale medicijnen: Onderzoekers onderzoeken nieuwe orale medicijnen, zoals doxycycline en isotretinoïne, die een betere symptoomcontrole kunnen bieden voor de verschillende subtypen van rosacea.

Alternatief medicijn

Naarmate het bewustzijn van rosacea groeit, groeit ook de interesse in Alternatieve geneeskunde Voor het behandelen van de aandoening. Enkele populaire alternatieve remedies zijn:

 1. Kruidensupplementen: Veel mensen vinden verlichting van rosacea-symptomen door kruidensupplementen te gebruiken, zoals quercetine, niacinamide en Ginkgo biloba. Deze supplementen kunnen ontstekingen helpen verminderen en de huidbarrièrefunctie verbeteren.

 2. Probiotica: Het balanceren van darmmicrobiota met probiotica kan mogelijk de symptomen van rosacea verbeteren. Studies zijn nog aan de gang, maar voorlopige resultaten suggereren een mogelijk verband tussen darmgezondheid en huidgezondheid.

 3. Dieetveranderingen: Sommige rosacea-patiënten hebben een verbetering van hun symptomen gemeld nadat ze hun dieet hadden gewijzigd om mogelijke triggervoedingsmiddelen, zoals pittige ingrediënten, alcohol en cafeïne, uit te sluiten.

Behandeling Doel
Kruidensupplementen Verminder ontstekingen, verbeter de huidbarrière
Probiotica Breng de microbiota in evenwicht, verbeter de gezondheid van de huid
Dieetveranderingen Sluit trigger food uit, verminder symptoomopflakkeringen

Het is belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat u een alternatieve geneeskunde probeert om de veiligheid en geschiktheid van deze behandelingen voor elk individueel geval van rosacea te waarborgen.

Huidverzorging en cosmetica

Geschikte huidverzorgingsproducten

Bij het omgaan met rosacea is het essentieel om huidverzorgingsproducten te kiezen die geschikt zijn voor de gevoelige huid. Zoek naar zachte, geurvrije producten om mogelijke irritatie te minimaliseren. De volgende lijst belicht enkele geschikte productsoorten voor de rosacea-gevoelige huid:

 • Reinigingsmachines : Niet-schurende, milde reinigingsmiddelen die de huid niet van de natuurlijke oliën ontdoen
 • Vochtinbrengende crèmes: Hypoallergene en niet-comedogene formuleringen om verstopte poriën te voorkomen
 • Zonnebrandcrème : Breedspectrum, op mineralen gebaseerde zonneschermen met SPF 30 of hoger
 • Actuele behandelingen : Producten die ingrediënten bevatten zoals niacinamide, azelaïnezuur en zoethoutwortelextract, bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen

Bovendien kan het helpen om nieuwe producten te testen voordat u ze op het hele gezicht aanbrengt.

Technische cosmetica

Cosmetische technieken kunnen een waardevolle rol spelen bij het verbeteren van het uiterlijk van rosacea. Overweeg de volgende tips:

 1. Prime je huid: Breng een groen getinte primer aan om roodheid te neutraliseren voordat u foundation aanbrengt. Een primer op siliconenbasis kan een glad canvas creëren en de zichtbaarheid van vergrote poriën minimaliseren.
 2. Stichting: Kies voor een foundation die een gemiddelde tot volledige dekking biedt zonder te klonteren of de gevoeligheid te verergeren. Op mineralen gebaseerde, vloeibare of crèmefoundations zijn vaak geschikt voor de rosacea-gevoelige huid. Gebruik bij het aanbrengen een stippelborstel of een mengspons om het product voorzichtig op de huid te drukken en overmatig wrijven te voorkomen.
 3. Concealer: Kies een hydraterende concealer op basis van crème die past bij uw huidskleur. Breng het product rechtstreeks aan op zichtbare bloedvaten of prominente rode gebieden en meng het met een kleine borstel of spons.
 4. Instelling poeder: Bestuif je gezicht lichtjes af met een doorschijnend poeder om je make-up langer te laten duren zonder gewicht of textuur toe te voegen.
 5. Blozen en andere producten: Kies voor hypoallergene make-upproducten of make-upproducten op basis van mineralen en plaats blush niet rechtstreeks op door rosacea aangetaste gebieden.

Vergeet niet dat minder vaak meer is als het gaat om make-up voor rosacea-gevoelige huid. Het doel is om een natuurlijke, gelijkmatige teint te creëren zonder je huid te verergeren.

Langdurig beheer

Monitoring en aanpassing van de behandeling

Het is essentieel voor individuen met Rosacea Om hun toestand voortdurend te controleren en de behandelplannen indien nodig aan te passen. Regelmatige bezoeken aan een dermatoloog kunnen helpen bij het beoordelen van de voortgang en het aanbrengen van wijzigingen in het behandelingsregime. Hier zijn enkele belangrijke aanbevelingen om effectief langetermijnbeheer te garanderen:

 1. Identificeer en vermijd triggers : Houd een dagboek bij van mogelijke rosacea-triggers, zoals bepaalde voedingsmiddelen, weersomstandigheden en stress, om te begrijpen en te vermijden wat de aandoening kan verergeren.
 2. Consistente huidverzorgingsroutine : Breng een zachte huidverzorgingsroutine tot stand, waaronder het gebruik van milde reinigingsmiddelen, vochtinbrengende crèmes en bescherming tegen de zon, om de symptomen te helpen beheersen en opflakkeringen te voorkomen.
 3. De therapietrouw van medicijnen : Volg de voorgeschreven medicijnen, zowel oraal als actueel, regelmatig, zoals voorgeschreven door de dermatoloog. In geval van bijwerkingen of gebrek aan verbetering, raadpleeg de zorgverlener voor aanpassingen.
 4. Evalueer periodiek behandelingen : Controleer het behandelplan regelmatig met de dermatoloog en pas het indien nodig aan op basis van de reactie van het individu en mogelijke nieuwe behandelingsopties.
Actie Doel
Identificeer triggers Begrijpen wat opflakkeringen veroorzaakt om ze te voorkomen
Consistente huidverzorging De gezondheid van de huid behouden en de symptomen minimaliseren
De therapietrouw van medicijnen Zorgen voor optimale therapeutische resultaten
Evalueer behandelingen Behandelingsplannen up-to-date en effectief houden

Psychosociale aspecten

Rosacea kan een aanzienlijke invloed hebben op het psychosociale welzijn van individuen. Als gevolg hiervan is het aanpakken van de emotionele aspecten van de aandoening cruciaal voor langetermijnbeheer. Hier zijn enkele suggesties om het hoofd te bieden aan de emotionele uitdagingen die verband houden met rosacea:

 • Ondersteunende netwerken : Deelnemen aan rosacea-steungroepen, zowel online als offline, kan de communicatie met anderen die soortgelijke problemen ervaren, vergemakkelijken. Het delen van ervaringen, tips en emotionele steun kan nuttig zijn.
 • Stressbeheer : Het ontwikkelen van effectieve stressmanagementtechnieken, zoals regelmatige lichaamsbeweging, het beoefenen van ontspanningsmethoden zoals meditatie en tijd vrijmaken voor hobby's, kan helpen om het emotionele evenwicht te behouden.
 • Onderwijs en bewustzijn : Leer familie, vrienden en collega's over rosacea om een begripvolle en ondersteunende omgeving te creëren. Een groter bewustzijn kan ook helpen om eventuele misvattingen over de aandoening te verdrijven.
 • Op zoek naar professionele hulp : Als gevoelens van angst, depressie of sociaal ongemak aanhouden, kan het nuttig zijn om een professional in de geestelijke gezondheidszorg te raadplegen voor begeleiding en ondersteuning.

Concluderend, langetermijnbeheer van rosacea vereist een combinatie van monitoring en aanpassing van de behandeling, naast het aanpakken van de psychosociale aspecten van de aandoening. Door deze alomvattende aanpak te volgen, kunnen individuen hun rosacea beter beheren en een hogere kwaliteit van leven behouden.

Veel Gestelde Vragen

 

Welke soorten receptcrèmes zijn effectief voor het beheer van rosacea?

Receptcrèmes voor het beheer van rosacea variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en individuele huidtypen. Enkele veel voorkomende opties zijn topische metronidazol, azelaïnezuur, ivermectine en sulfacetamide. Deze crèmes kunnen helpen ontstekingen, roodheid en bultjes in verband met rosacea te verminderen.

Kan lasertherapie de symptomen van rosacea aanzienlijk verbeteren?

Lasertherapie kan een effectieve behandelingsoptie zijn voor sommige mensen met rosacea, met name die met zichtbare bloedvaten (telangiectasieën). Intens gepulseerd licht (IPL) en gepulseerde kleurstoflaser (PDL)-behandelingen richten zich op bloedvaten in de huid, verminderen hun uiterlijk en verbeteren de algehele roodheid. Individuele reacties op lasertherapie kunnen echter variëren en er kunnen meerdere behandelingssessies nodig zijn.

Wat zijn de aanbevolen richtlijnen voor de behandeling van milde tot ernstige rosacea?

Aanbevolen richtlijnen voor de behandeling van rosacea zijn afhankelijk van de ernst van de aandoening:

 1. Milde rosacea-omvat meestal zachte huidverzorging, bescherming tegen de zon en vrij verkrijgbare producten met ontstekingsremmende en hydraterende ingrediënten.
 2. Matige rosacea-kan crèmes of gels op recept nodig hebben (zoals metronidazol of azelaïnezuur), orale antibiotica of beide.
 3. Ernstige rosacea-kan agressievere behandelingen vereisen, waaronder orale isotretinoïne, laser-of lichttherapieën of een combinatie.

Een dermatoloog kan helpen bij het bepalen van de juiste behandelingsopties op basis van het huidtype en de conditie van een individu.

Hoe werkt metronidazol bij de behandeling van rosacea?

Metronidazol is een veel voorkomende crème op recept die wordt gebruikt om rosacea te behandelen. Hoewel het exacte mechanisme niet goed wordt begrepen, wordt aangenomen dat het ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft die roodheid, ontsteking en huidlaesies die verband houden met rosacea helpen verminderen.

Welke actuele oplossingen worden doorgaans voorgeschreven voor rosacea-zorg?

Topische oplossingen die gewoonlijk worden voorgeschreven voor rosacea-zorg zijn onder meer metronidazol, azelaïnezuur, ivermectine en sulfacetamide. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar als crèmes, gels of lotions en kunnen helpen bij het beheersen van ontstekingen, roodheid en bultjes die verband houden met de aandoening.

Welke onderliggende factoren dragen bij aan de ontwikkeling van rosacea?

De exacte oorzaak van rosacea is onbekend, maar er wordt aangenomen dat verschillende factoren bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Deze omvatten genetische aanleg, reactie van het immuunsysteem, omgevingsfactoren, disfunctie van de huidbarrière en microscopische huidmijten. Bovendien kunnen triggers zoals blootstelling aan de zon, alcohol, warm of koud weer en gekruid voedsel de aandoening verergeren.